Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od mojej cioci. Dzięki niej mój mężczyzna zaczął jeść zupy.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 litry soku pomidorowego
    - 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    - duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - pół szklanki ryżu
    - ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku)
    - pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku
    - sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
    - świeża bazylia do przybrania
    - 2 łyżki oleju słonecznikowego
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z gorącym tłuszczem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem i chilli. Wsypać ryż i przesmażyć chwilę razem z mięsem. Następnie wlać sok pomidorowy i gotować na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze według upodobania. Zupę przelać do miseczek, posypać tartym serem i udekorować bazylią, Podawać bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować