Zupa pomidorowa z kluskami kładzionymi

5 (164 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomidorową, to prawie każdy lubi i zna. Każdy też robi ją trochę inaczej. Naszej rodzinie bardzo smakuje właśnie z takimi, kluskami kładzionymi. Smaczna i pożywna.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pomidorowa:
    2 szklanki przecieru ze świeżych pomidorów
    1 litr rosołu drobiowego
    cukier, sól, pieprz do smaku
    Kluski:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżka stopionego masła
    1/2 szklanki wody
    szczypta soli
    wrzątek osolony do ugotowania
    Dodatkowo:
    pokrojona natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Kluski

Zupa pomidorowa z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Rosół mieszam z przecierem pomidorowym, doprowadzam do zagotowania, dodaję cukier, sól i pieprz, mieszam.
  • jk 2. Mąkę, jajka, wodę i sól miksuję mikserem, dodaję masło, miksuję. Łyżkę zanurzam we wrzątku, odrywam małe kluseczki wrzucając na osolony wrzątek. Gotuję 2 minuty. Wyjmuję łyżką z dziurkami. Podaję z zupą. Posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować