Znana wszystkim zupa pomidorowa w nowej odsłonie z kaszą jęczmienna, dzięki której jest gęsta i bardziej sycąca.
40 min
Składniki:
1 ½ l bulionu mięsnego lub warzywnego
150 g przecieru pomidorowego
80-100 g kaszy jęczmiennej (mazurska perłowa gruba)
2 marchewki
posiekana natka pietruszki
Zupa pomidorowa z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion doprowadzam do zagotowania, dodaję przecier pomidorowy, mieszam. Kaszę przepłukuję kilka razy, dodaję do zupy. Jeśli mam marchew z gotowania bulionu dodaję ją pod koniec gotowania, jeśli mam surową wrzucam ją w tym samym czasie co kaszę. Gotuję na małym ogniu aż kasza będzie całkowicie miękka (ok. 20-25 minut), następnie odstawiam na 10-15 minut. Podaję posypaną natką pietruszki.
Komentarze