Zupa pomidorowa z grzybami i ryżem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejne czarowanie rosołu. Też Wam się kojarzy poniedziałek z pomidorową? Nam bardzo, choć podobnie jak rosół, nigdy nie przejadła się. W każdej wersji jest równie pyszna. Zmieniamy tylko dodatki. Czasami jak zostanie makaron z rosołu, to jest makaron. A jak nie ma, to jest ryż ;)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 garść suszonych podgrzybków
    1 cebula
    4 łyżki oleju rzepakowego
    500 ml passaty pomidorowej
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1,2 litra rosołu drobiowego
    1 łyżeczka lubczyku
    100 g ryżu
    ekologiczna przyprawa w płynie
    100 g pomidorków koktajlowych
    100 g wędliny
    2 szalotki
    2 marchewki
    oliwa z oliwek
    śmietana
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Zupa pomidorowa z grzybami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa pomidorowa z grzybami i ryżem 1. Grzyby moczymy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski.
    Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy passatę i łyżkę koncentratu, chwilę dusimy. Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień dodajemy grzyby, lubczyk, wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości, często mieszając. Do smaku doprawiamy ekologiczną przyprawą w płynie.

    Pomidorki kroimy na pół, szalotki na ćwiartki, marchew kroimy w słupki. Przekładamy na blachę do pieczenia razem z plastrami wędliny, polewamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy 35 min w temperaturze 200°C.

    Wszystkie składniki podajemy razem, zabielamy śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować