Zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Kolejna zupa z tych tradycyjnych, goszczących w polskich domach. Robiona zazwyczaj po niedzielnym rosole, zwana potocznie "poniedziałkową"...teraz to może trochę odchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    2 skrzydełka z kurczaka
    2 podudzia z kurczaka
    150 g żołądków drobiowych
    200 wołowiny (np szponder)
    1 kapelusz podgrzybka
    1 cebula
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 por (biała część)
    kawałek kapusty włoskiej
    gałązka estragonu
    gałązka natki pietruszki
    2 liście laurowe
    1 ziarno ziela angielskiego
    gałązka lubczyku
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    150 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki słodkiej śmietany
    świeża bazylia
    1 łyżka ziół toskańskich
    100 g ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyłem, osuszyłem, przełożyłem do garnka, zalałem zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodałem łyżkę soli i zagotowałem.

    Do wywaru dodałem obraną marchew, seler, podpaloną cebulę, podpaloną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek czosnku i świeże zioła. Gotowałem na wolnym ogniu 120 min, po czym wywar przecedziłem przez gazę. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.

    Do przecedzonego wywaru dodałem ryż, gotowałem 10 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszałem, żeby ryż nie przywarł do dna garnka.

    Dodałem koncentrat pomidorowy i ziła toskańskie, gotowałem do miękkości ryżu.

    Zabieliłem śmietaną, podałem z posiekaną bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować