Zupa pieczarkowo-porowo-serowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mieszamy z uprzednio namoczoną i odciśniętą z wody lub mleka czerstwą bułką, dodajemy jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawę do mięsa mielonego, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
2.Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki i układamy na zmoczonej desce.
3.Pora i pieczarki kroimy w półplasterki, razem podsmażamy na rozgrzanym maśle.
4.Do gotującej się wody wsypujemy vegetę, wrzucamy pulpeciki, a po chwili podsmażonego pora z pieczarkami. Gotujemy ok. 15-20 min.
5.Olewamy szklankę gorącego wywaru i miksujemy blenderem z serkiem topionym. Pod koniec gotowania wlewamy rozpuszczony serek, zagotowujemy.
Porady
Serek śmietankowy możemy zastąpić serkiem o smaku pieczarkowym, dzięki temu zupa zyska bardziej grzybowy smak.
Do zupy można podać dodatkowo grzanki czosnkowe.
Komentarze