Zupa pieczarkowo-porowo-serowa z pulpecikami

4.36 (162 ocen)

  • 45 min

Każdy, komu ją zaserwuję prosi o przepis :)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 por,
    200g pieczarek,
    1l wody,
    1 serek topiony śmietankowy (100g),
    2 łyżki masła,
    1 łyżka vegety,
    sól, pieprz

    Pulpeciki:
    400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub wołowo-drobiowego,
    1 mała cebula,
    1 jajko,
    1 czerstwa kajzerka,
    1 szklanka mleka lub wody,
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.36 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pieczarkowa Zupa serowa

Zupa pieczarkowo-porowo-serowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z uprzednio namoczoną i odciśniętą z wody lub mleka czerstwą bułką, dodajemy jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawę do mięsa mielonego, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  • image-1vpt0i8 2. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki i układamy na zmoczonej desce.
  • image-13s2q2s 3. Pora i pieczarki kroimy w półplasterki, razem podsmażamy na rozgrzanym maśle.
  • 4. Do gotującej się wody wsypujemy vegetę, wrzucamy pulpeciki, a po chwili podsmażonego pora z pieczarkami. Gotujemy ok. 15-20 min.
  • image-0yy438i 5. Olewamy szklankę gorącego wywaru i miksujemy blenderem z serkiem topionym. Pod koniec gotowania wlewamy rozpuszczony serek, zagotowujemy.

Porady

Serek śmietankowy możemy zastąpić serkiem o smaku pieczarkowym, dzięki temu zupa zyska bardziej grzybowy smak. Do zupy można podać dodatkowo grzanki czosnkowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować