Zupa pieczarkowa - wodziankowa :-) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartkę z kurczaka i skrzydełka myjemy i zalewamy zimną wodą, dodajemy sól. Po zagotowaniu ściągamy szumowiny. Dodajemy obrane i starte na tarce marchew, pietruszkę i selera oraz por w całości. Gotujemy około 10 minut. Do gotującej się zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych.
2.Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Dusimy na łyżce masła, aż puszczą sok. Miękkie dodajemy do gotującej się zupy wraz z sokiem, który puściły. Zupę gotujemy jeszcze około 10 minut. Miękkie mięso wyjmujemy z zupy (możemy wykorzystać je do drugiego dania). Na koniec wyławiamy ziele angielskie i liście laurowe oraz rozgotowanego pora, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki.
Komentarze