Zupa pieczarkowa - wodziankowa :-)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczarkowa bez zagęszczania i zabielania - ja taką lubię najbardziej.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
    2 skrzydełka z kurczaka
    30 dag pieczarek
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    4 ziemniaki
    1 łyżka masła
    natka pietruszki
    ziele angielskie, liść laurowy
    sól, pieprz

Zupa pieczarkowa - wodziankowa :-) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartkę z kurczaka i skrzydełka myjemy i zalewamy zimną wodą, dodajemy sól. Po zagotowaniu ściągamy szumowiny. Dodajemy obrane i starte na tarce marchew, pietruszkę i selera oraz por w całości. Gotujemy około 10 minut. Do gotującej się zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych.
  • 2. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Dusimy na łyżce masła, aż puszczą sok. Miękkie dodajemy do gotującej się zupy wraz z sokiem, który puściły. Zupę gotujemy jeszcze około 10 minut. Miękkie mięso wyjmujemy z zupy (możemy wykorzystać je do drugiego dania). Na koniec wyławiamy ziele angielskie i liście laurowe oraz rozgotowanego pora, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy