Zupa pieczarkowa na lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i zalać wodą (Ja robię wersje większą, więc daję ok. 4 litrów wody). Nastawić zupę do gotowania.
2.Obrać i umyć marchew, pietruszkę, i seler. Marchew pokroić w talarki lub połówki talarków, pietruszkę w słupki a seler w drobna kostkę. Całość dodać do gotujących się ziemniaków. Dodać trzy kostki rosołowe i gotować.
3.Pieczarki obrać, przekroić na połowę, i te połówki pokroić w poprzek na ok 1 cm grubości. Dodać do zupy. Początkowo wydaję się, że jest ich dużo, ale z po chwili gotowania zmienią one swoją objętość.
4.gdy pieczarki będą już mniejsze, dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki (wedle uznania). Całość gotować jeszcze jakieś 10 minut (wszystkie warzywa muszą być miękkie).
5.Zupę doprawić vegeta, pieprzem, maggi. Do tak doprawionej zupy dodać rozrobioną z wodą małą śmietanę i zagotować.
6.Zupę podawać w miseczkach lub na talerzu z kromka pieczywa.
Porady
Do zupy można dodać suszone borowiki lub inne grzyby leśne.
Komentarze