Zupa pieczarkowa na lato

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna zupa na upalne dni

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
    3 małe marchewki
    1 mały seler
    1 pietruszka korzeń
    natka pietruszki
    60-70 dag pieczarek
    mała śmietana
    3 kostki rosołowe
    sól, pieprz, vegeta, maggi

Zupa pieczarkowa na lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i zalać wodą (Ja robię wersje większą, więc daję ok. 4 litrów wody). Nastawić zupę do gotowania.
  • 2. Obrać i umyć marchew, pietruszkę, i seler. Marchew pokroić w talarki lub połówki talarków, pietruszkę w słupki a seler w drobna kostkę. Całość dodać do gotujących się ziemniaków. Dodać trzy kostki rosołowe i gotować.
  • 3. Pieczarki obrać, przekroić na połowę, i te połówki pokroić w poprzek na ok 1 cm grubości. Dodać do zupy. Początkowo wydaję się, że jest ich dużo, ale z po chwili gotowania zmienią one swoją objętość.
  • 4. gdy pieczarki będą już mniejsze, dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki (wedle uznania). Całość gotować jeszcze jakieś 10 minut (wszystkie warzywa muszą być miękkie).
  • 5. Zupę doprawić vegeta, pieprzem, maggi. Do tak doprawionej zupy dodać rozrobioną z wodą małą śmietanę i zagotować.
  • 6. Zupę podawać w miseczkach lub na talerzu z kromka pieczywa.

Porady

Do zupy można dodać suszone borowiki lub inne grzyby leśne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy