Zupa pieczarkowa to idealna propozycja na pyszną, lekką oraz jednocześnie sytą zupę. Jest bardzo aromatyczna i taka mocno... pieczarkowa. Lubicie? Ja bardzo, szczególnie ze sporą ilości śmietany!
60 min
Dla 5 osób
Składniki:
mięso na wywar (opcjonalnie)
300-400g pieczarek
4-5 ziemniaków
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora (opcjonalnie)
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
śmietana (ilość według gustu)
natka pietruszki
Zupa pieczarkowa z marchewką i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli.
Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera) oraz pieczarki.
Całość gotować do miękkości.
Na końcu do zupy wmieszać śmietanę z uprzednio posiekaną natką pietruszki.
Doprawić do smaku.
Komentarze