Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na filecie i ćwiartce z kurczaka z ziemniakami i ryżem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ćwiartka z kurczaka 1 szt.
    filet z kurczaka 1 cały
    kiszone ogórki 6 szt. średnie
    pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków
    4 średnie ziemniaki
    1 marchew
    suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
    ryż 3 łyżki
    1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
    2 litry wody
    śmietana do zabielenia zupy
    pieprz do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 2 litrach wody gotujemy bulion z fileta i ćwiartek kurczaka, gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je, a do wywaru wkładamy ryż, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, suszoną włoszczyznę i gotujemy do miękkości. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki ogórki kiszone, z kwasem z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dodajemy łyżkę stołową domowej kostki rosołowej. Gdy starte ogórki będą miękkie dokładamy je do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę, około 5 minut gotujemy, żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły. Zupę podajemy na gorąco.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować