Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie ma nic lepszego, jak polskie, tradycyjne zupy. Te smaki są nie do podrobienia. Przypominają nam domową atmosferę sprzed lat. Może dlatego, z taką chęcią i sentymentem, do nich wracamy. Tym razem postanowiliśmy zrobić zupę ogórkową z ryżem i ziemniakami, zabielaną śmietaną.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g kości wieprzowych
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    3 ziemniaki
    2 łyżki ryżu
    500 g ogórków kiszonych
    2 łyżki śmietany 18%
    koperek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości zalewamy woda (1,5 l), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Wywar przecedzamy przez gazę. Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

    Marchew, seler pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając.

    Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować