Zupa ogórkowa na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na ta zupę, która jest smaczna, dostałam od mojej mamy :)

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g żeberek, 50 g boczku wędzonego, 4-5 ogórków kiszonych, 1 cebula, 1 mały seler, 1 marchewka, 5-6 ziemniaków, 100 ml śmietany, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, pęczek koperku, 1 l bulionu drobiowego, sól, pieprz.

Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ogórkowa na żeberkach 1. Cebulę pokrój w kostkę, selera, marchewkę i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku, dodaj żeberka i dalej smaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj cebulę, seler, marchewkę, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż dalej i po kolejnych 5 minutach zalej całość bulionem i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć starte ogórki kiszone, 2 łyżki cukru i duś razem przez około 20 minut. Do zupy dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie dodaj przesmażone ogórki i gotuj dodatkowe 10 minut. Po tym czasie do zupy wlej śmietanę, dopraw do smaku i wymieszaj. Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy