zupa ogórkowa

4.47 (148 ocen)

mój ulubiony przepis na ogórkową. Zupę ogórkową, zazwyczaj gotuje na żeberkach bądź kościach od schabu. Do zupy nie dodawałam śmietany, każdy to już robi na swoim talerzu bo nie każdy u mnie w domu lubi ;)

Składniki:

  • kości od schabu
    1 duża marchew
    mała pietruszka
    pół selera
    kawałek pora
    ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    4-5 ogórków kiszonych
    kwas z ogórków
    liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    koperek
    śmietana
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do garnka wrzucamy kości od schabu, liść laurowy i ziele angielskie; zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy wywar. Kiedy mięso jest miękkie; wyjmujemy i obieramy mięso. Wrzucamy z powrotem do wywaru, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy.
  • 2. Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach warzywa, pora kroimy w półplasterki. Warzywa te przesmażamy na patelni na roztopionym maśle, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wrzucamy do zupy.
  • 3. Gotujemy ok 10-15min. Pod koniec gotowania dodajemy starte także na tarce o grubych oczkach ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest dla nas mało kwaśna wlewamy kwas ogórkowy wedle uznania

Porady

bulion można ugotować sobie dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować