Zupa ogórkowa

4.5 (181 ocen)

Uwielbiam zupę ogórkową i często ją gotuje :)

Składniki:

  • -2 łyżki oleju/masła
    -2 marchewki
    -1 pietruszka
    -1/2 niewielkiego selera
    -1/2 pora
    -2 ząbki czosnku
    -2 listki laurowe
    -3 ziarenka ziela angielskiego
    -3 ziemniaki
    -1 kostka rosołowa
    -4 ogórki +woda z ogórków
    -150g smietany
    -sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w dużym garnku rozgrzać olej/masło i dodać pokrojone warzywa (marchewkę,pietruszkę,seler,pora w krążki)oraz liście laurowe,ziele angielskie.Podsmażać na średnim ogniu aż warzywa lekko zmiękną i zaczną uwalniać aromat.Zalać warzywa wrzątkiem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,czosnek pokrojony w plasterki i kostkę rosołową,przykryć garnek.Gotować aż ziemniaki będą miękkie.W między czasie zetrzeć ogórki kiszone na tarce.Kiedy wywar warzywny będzie gotowy,dodać starte ogórki.Gotować jeszcze przez 5 min.Jeśli zupa jest mało kwaśna dodać wody z ogórków.Zdjąć zupę z ognia.Dodawać ciepłej zupy do śmietany,mieszać szybko,kiedy śmietaną będzie ciepła dodać do zupy.Doprawić solą i pieprzem.Podgrzać i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować