Zupa Miso w polskim wydaniu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Miso to tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi na bazie której robi się zupę miso-shiru. Ja użyłam jej do doprawienia grzybowego bulionu i sprawdziła się świetnie.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Grzyby leśne suszone - 1 garść
    Grzyby mun - 2 szt
    Marchew - 1 szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Por - 1/4 szt
    Jarmuż - 1 duża garść
    Kłącze imbiru - 3cm
    Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, pieprz mielony
    Pasta miso - 1-2 łyżki
    Jajka - 2
    Makaron ryżowy - 100g
    Tłustsze mięso wieprzowe - 100g - może być boczek lub tak jak u mnie żeberka z wczorajszego obiadu
    Przyprawy do mięsa: pieprz, kolendra, kmin rzymski, papryka, sos sojowy
    Sezam do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Ramen

Zupa miso w polskim wydaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miso 1. Pastę miso można kupić w sklepach z orientalną żywnością a także większych marketach. Warto spróbować - jest na prawdę pyszna.

    Gotujemy na małym ogniu bulion na bardzie grzybów leśnych z dodatkami: przyprawami, pokrojoną w plastry marchewką, zgniecionymi ząbkami czosnku, obranym i zgniecionym imbirem, pokrojonym jarmużem i porem w plasterkach. Bulionu nie solimy, ponieważ pasta miso, którą będziemy później dodawać, jest bardzo słona.

    Grzyby mun zalewamy na 10 minut wrzątkiem, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu.

    W międzyczasie kroimy mięso na plastry, przyprawiamy i obsmażamy z obu stron. Ja używałam żeberek z poprzedniego dnia, więc tylko je podgrzałam.

    Jajka gotujemy na twardo, albo półmiękko.

    Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem, aż będzie miękki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować