pół kilograma mięsa mielonego wołowego
1 papryka (czerwona)
pół szklanki startego sera żółtego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
pół kalafiora i kilka różyczek brokułu (lub, prościej - 1 op. mieszanki warzyw mrożonych z kalafiorem)
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka ostra lub słodka (przyprawa), majeranek, lubczyk, bazylia
oliwa lub olej do smażenia
Zupa meksykańska z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone podsmażamy na oleju aż zmieni kolor i osiągnie bardziej "stałą" konsystencję. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy całość jeszcze kilka minut cały czas mieszając
2.Usmażoną mięsno - pomidorową masę ostrożnie przekładamy do garnka, dodajemy warzywa (kalafior, brokuł podzielone na różyczki oraz marchewkę i paprykę - te ostatnie pokrojone w kostkę), zalewamy ok. 1,5 wody, doprawiamy i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie
3.Następnie dodajemy fasolkę i kukurydzę, podgotowujemy całość jeszcze ok. 5-10 minut
4.Nalewamy zupę na talerze, posypujemy startym serem i bazylią, smacznego!
Komentarze