Zupa meksykańska z mięsem mielonym

4.5 (164 ocen)

  • 45 min

Bardzo sycąca, wybornie smakuje i rozgrzewa!

  • 45 min

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego wołowego
    1 papryka (czerwona)
    pół szklanki startego sera żółtego
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    pół kalafiora i kilka różyczek brokułu (lub, prościej - 1 op. mieszanki warzyw mrożonych z kalafiorem)
    1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, papryka ostra lub słodka (przyprawa), majeranek, lubczyk, bazylia
    oliwa lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa meksykańska z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmażamy na oleju aż zmieni kolor i osiągnie bardziej "stałą" konsystencję. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy całość jeszcze kilka minut cały czas mieszając
  • 2. Usmażoną mięsno - pomidorową masę ostrożnie przekładamy do garnka, dodajemy warzywa (kalafior, brokuł podzielone na różyczki oraz marchewkę i paprykę - te ostatnie pokrojone w kostkę), zalewamy ok. 1,5 wody, doprawiamy i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie
  • 3. Następnie dodajemy fasolkę i kukurydzę, podgotowujemy całość jeszcze ok. 5-10 minut
  • 4. Nalewamy zupę na talerze, posypujemy startym serem i bazylią, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować