Zupa meksykańska z klopsikami

0 (0 ocen)

Tak nam zasmakowałam zupa meksykańska, że zrobiłam kolejną jej wersję. Tę z klopsikami robi się szybko. Mięso co prawda mielone ale do innego nie miałam dostępu i to była konieczność.

Składniki:

  • Klopsiki :
    500 g mięsa wieprzowo - wołowego
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz kolorowy
    Pozostałe składniki :
    2 l wody
    1 czerwona papryka
    7 średnich ziemniaków
    1 cebula
    300 g pieczarek
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1/2 puszki groszku
    1 szk marchewki konserwowej
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    sól
    pieprz kolorowy
    chili
    25 g przyprawy do dań meksykańskich
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa meksykańska z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju.
    Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
    Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i paprykę i dalej chwilę smażyć.
    Wlać gorącą wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.
  • 2. Mięso na klopsiki przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy wlać 3 łyżki wody i wyrobić masę.
    Formować z niej małe klopsiki, gdyby okazało się, ze masa jest za luźna dodać troszkę kaszy manny.
    Gotowe klopsiki wrzucać delikatnie do garnka, zagotować a potem dodać odsączony groszek, marchewkę, kukurydzę i wypłukaną fasolę.
  • 3. Wszystko gotować kilka minut aż klopsiki będą ugotowane, dodać koncentrat i ketchup, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku, zagęścić zupę mąką wymieszaną z odrobiną wody i zagotować zupę.
    Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować