Zupa meksykańska po polsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

To danie jest dla mnie szczególne, ponieważ jest jednym z moich kulinarnych eksperymentów, daniem wyjściowym była zupa meksykańska jednak nie przepadam za wszystkimi składnikami, które zawiera dlatego je odjęłam i dodałam coś od siebie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów, 2 zielone papryki, 2 cebule, 500g mięsa mielonego, 70dag ziemniaków, 70ml soku pomidorowego, bazylia, susz koperku, chilli, sól, pieprz

Zupa meksykańska po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa meksykańska po polsku 1. Kroimy ziemniaki na kawałki wielkości jakiej chcemy mieć w zupie, gotujemy. Następnie kroimy paprykę w kostki i gotujemy w osobnym garnku w małej ilości wody, w tym czasie smażymy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Jak mielone już się podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w paski. Do ugotowanej papryki dodajemy puszkę pomidorów oraz ugotowane ziemniaki, następnie doprawiamy chilli, bazylią,koperkiem i solą. Do mięsa dodajemy sok pomidorowy i również doprawiamy chilli i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut. Następnie wszystko łączymy razem i sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco doprawione.

Porady

Na wierzch możemy posypać natką pietruszki, dodaje to smaku i wygląda ładnie przy podaniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy