Zupa kurkowa z szafranem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Klasyczna zupa kurkowa, której smak, zapach, a przede wszystkim kolor został wzmocniony dzięki szczypcie szafranu. Smak jest wyjątkowy, gdyż warzywa i grzyby poddusiłam na prawdziwym wiejskim maśle, a samą zupę zaprawiłam wiejską kwaśną śmietaną.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kurek
    2 ziemniaki
    250 g mini marchewek
    marchewka żółta
    cebula
    pokruszone 2 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    sól
    pieprz kolorowy
    szczypta szafranu
    łyżka masła, najlepiej wiejskiego
    4-5 łyżek kwaśnej wiejskiej śmietany

    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kurkowa z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojone warzywa oraz grzyby. Dodajemy przyprawy oprócz pieprzu (pieprzem doprawiamy dopiero na koniec).
  • 2. Warzywa i grzyby zalewamy wodą lub bulionem, płyn powinien je pokryć. Gotujemy około 30-40 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować