Zupa krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste i sycące danie, które z pewnością każdemu przypadnie do gustu.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag konserwowego zielonego groszku
    1 cebula
    3 szklanki bulionu drobiowego
    2 łyżki masła
    3 łyżki śmietany 18%
    2 żółtka
    olej
    imbir
    sól
    pieprz

Zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać, posolić i zeszklić na oleju.
  • 2. Zagotować bulion drobiowy, dodać zeszkloną cebulę, 2 łyżki masła i zielony groszek odsączony z zalewy (2 łyżki groszku zostawić do dekoracji). Zupę zagotować i zmiksować blenderem.
  • 3. Zdjąć zupę z ognia i dodać śmietanę dokładnie wymieszaną z 2 żółtkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą imbiru. Podawać udekorowaną grzankami i zielonym groszkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy