Zupa krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszną, zieloną zupę krem z zielonego groszku.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g zielonego groszku (może być mrożony)
    1 1/2 łyżki masła
    mała cebula
    50 g pokrojonego w kostkę selera
    50 g posiekanego pora
    łyżka mąki
    600 ml bulionu
    100 ml śmietany
    sól, pieprz do smaku

Zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdrobnione warzywa (oprócz groszku) poddusić na maśle (1 łyżka) dodać bulion tak aby zakryły warzywa i gotować przez ok 20- 25 minut.
    Do pozostałego bulionu dodać groszek i gotować ok. 20- 25 minut. Gdy warzywa będą już miękkie połączyć ze sobą i zmiksować. Podprawić mąką rozrobiona z niewielką ilością wody. Zmiksowana zupę doprawić do smaku przyprawami i na koniec dodać pozostałe masło.
    Przed podaniem na każdą porcje zupy dodać kleks śmietany.
    Podawać z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy