Zupa krem z warzyw

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Warzywna zupa krem z dodatkiem groszku ptysiowego ;)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5-4 l wody,
    4 udka z kurczaka,
    2 duże marchewki,
    1 duża pietruszka,
    1/2 selera,
    1 średnia cukinia,
    pół małego kalafiora,
    3 ziemniaki,
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczka kurkumy,
    1 łyżka ziół prowansalskich,
    łyżka masła,
    natka pietruszki,
    groszek ptysiowy.

Zupa krem z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę,seler obieramy i kroimy w kostkę.

    Do garnka wlewamy około 3,5-4 litra wody, wrzucamy udka z kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe oraz pokrojone warzywa.
    Gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu.
    Cukinię obieramy i kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na małe różyczki.
    Wrzucamy warzywa do garnka. Gotujemy do miękkości.
    Przyprawiamy.
    Następnie wyjmujemy udka i oddzielamy mięso, mięso dodajemy do zupy.
    Zupę miksujemy na gładki krem z łyżką masła.
    Podajemy z natką pietruszki i groszkiem ptysiowym.

    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy