Zupa krem z selera naciowego

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny krem z dodatkiem aromatycznego sera.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g selera naciowego
    1 cebula
    80 g sera rokpol
    oliwa z oliwek
    100 ml słodkiej śmietany18%
    1 litr wywaru warzywnego
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz

Zupa krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z selera naciowego 1. Seler naciowy dokładnie umyłem. Łodygi drobno pokroiłem, a liście oderwałem i zostawiłem do przybrania. Cebulę drobno posiekałem.
    W rondlu rozgrzałem oliwę z oliwek i zeszkliłem na niej cebulę. Wrzuciłem pokrojony seler i dusiłem do miękkości. Ostudziłem , zmiksowałem.
    Do masy selerowej wlałem gorący wywar warzywny i sok cytrynowy. Zupę zagotowałem i wrzuciłem do niej rozdrobniony ser. Podgrzałem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił .Doprawiłem do smaku. Po zdjęciu z ognia dodałem posoloną śmietanę. Każdą porcję udekorowałem listkami selera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy