500 g selera naciowego
1 cebula
80 g sera rokpol
oliwa z oliwek
100 ml słodkiej śmietany18%
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Zupa krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler naciowy dokładnie umyłem. Łodygi drobno pokroiłem, a liście oderwałem i zostawiłem do przybrania. Cebulę drobno posiekałem.
W rondlu rozgrzałem oliwę z oliwek i zeszkliłem na niej cebulę. Wrzuciłem pokrojony seler i dusiłem do miękkości. Ostudziłem , zmiksowałem.
Do masy selerowej wlałem gorący wywar warzywny i sok cytrynowy. Zupę zagotowałem i wrzuciłem do niej rozdrobniony ser. Podgrzałem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił .Doprawiłem do smaku. Po zdjęciu z ognia dodałem posoloną śmietanę. Każdą porcję udekorowałem listkami selera.
Komentarze