Zupa - krem z rzodkiewki

4.48 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon rzodkiewkowy w pełni. Gdy znudzi nam się chrupanie rzodkiewki na surowo, polecam zrobić z niej zupę krem z dodatkiem ziemniaka i plasterka buraczka, aby nadać jej ładny, różowy kolorek. Podana ze świeżym koperkiem smakuje wyśmienicie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag rzodkiewek + kilka do dekoracji
    3 średnie ziemniaki
    3 szkl bulionu warzywnego
    2 łyżki śmietany kremówki
    1 plasterek buraka ćwikłowego
    sól
    pieprz
    mieszanka ziół włoskich chilli
    2 łyżki świeżego koperku
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem z rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z rzodkiewek odcinamy liście i końcówki. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Duże przekrawamy na pół.
  • 2. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 min.
  • 3. Dodajemy rzodkiewkę, plasterek buraka ćwikłowego i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, chilli.
  • 4. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem.
  • 5. Podajemy ze świeżą, startą rzodkiewką oraz posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Rzodkiewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować