Zupa krem z pietruszki i gruszki

4.5 (189 ocen)

  • 40 min

Dla tych, którzy nie za bardzo przepadają za pietruszką, będzie to miła niespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg pietruszki (korzeń)
    4 łyżki oliwy z pestek winogron
    1 gruszka
    1,5 l bulionu warzywnego
    szczypta startej skórki cytrynowej
    migdały
    świeża trybula
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pietruszki i gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszki obieramy i kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju przez kilka minut.

    Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, dodajemy do pietruszki. Smażymy razem 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy skórkę z cytryny, gotujemy 15-20 min. Zupę miksujemy na gładko, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Podajemy z posiekaną trybulą i posiekanymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować