Zupa krem z pieczonej dyni i papryki

4.44 (170 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gdy lato powoli zbliża się ku końcowi, a w powietrzu coraz bardziej czuć nadchodzącą jesień, wiele uprawnych pól rozkwita, kusząc nas swymi kolorami. Bogactwo warzyw jest w tym okresie ogromne, co stanowi raj dla wszystkich smakoszy. Pięknie prezentują się kuliste dynie, przyciągające wzrok swą pomarańczową skórką, oraz papryki tworzące całą paletę barw. Połączenie tych składników musi być eksplozją nie tylko barw, ale co chyba ważniejsze smaków, których wynikiem jest zupa krem z pieczonej dyni i papryki.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 średniej wielkości dynia,
    - 3 czerwone papryki,
    - 1 duża czerwona cebula,
    - 1 średniej wielkości marchewka,
    - 1 pietruszka,
    - 3 ząbki czosnku,
    - 1 l. bulionu,
    - oliwa/olej,
    - 2 łyżki masła,
    - pęczek świeżej natki pietruszki,
    - 1 cytryna,
    - przyprawy: sól, cukier, pieprz cytrynowy, papryka słodka, papryka ostra, pasta paprykowa, curry,
Wystaw ocenę:

4.44 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dynię dokładnie umyj i pozbaw nasion. Jeśli posiadasz młode warzywo zostaw skórkę, jeśli nie musisz ją obrać. Następnie miąższ pokrój na mniejsze kawałki (kostkę o krawędzi ok.2 cm.). Przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym. Dopraw według własnego uznania.
    Paprykę umyj pozbaw gniazd nasiennych, również wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Kładź skórą do góry. Cebulę pokrój na 6-8 części, przełóż na blachę, posyp każdy kawałek szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój na krążki o grubości do 1 cm. Przełóż na blachę,skrop oliwą i dopraw solą. Obok dołóż jeszcze czosnek, w łupinach.
    Wszystkie warzywa piecz do miękkości. Cebula powinna lekko skarmelizować, skórka papryki może lekko się przypalić. Powinna być lekko czarna na bokach. Całość może potrwać od 30 do 45 min. w zależności od wielkości warzyw.
  • 2. 2. Warzywa kolejno przekładaj do garnka. Dynię razem z sokiem, który puściła. Paprykę możesz pozbawić skórki, chodź nie jest to konieczne ( wszystko i tak będzie miksowane). Czosnek wyciśnij z łupiny. Dobrze upieczony powinien łatwo wyjść. Do warzyw dodaj świeżą natkę pietruszki, lekko tylko pokrojoną, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny oraz sok z jej połówki. Wszystko stopniowo zalewaj bulionem przygotowanym wcześniej. Ilość rosołu zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dokładamy masło oraz przyprawy. Niecałą łyżkę soli, papryki sproszkowane, curry, pieprz cytrynowy oraz pastę paprykową. Można użyć ajwaru, bądź innych past. Ja używam węgierskich past, które sprawdzają się doskonale. Wszystko jeszcze raz miksujemy.

Porady

Cukier dodany do cebuli spowoduje karmelizację, co daje dodatkowy aromat. Warto postarać się o młodą dynię, by móc dodać również skórkę, tak jest o wiele zdrowiej. Można podawać jak na zdjęciu skropione sokiem z cytryny i skórką z grzankami z chleba i pietruszką, ale świetnie sprawdzą się też różnego rodzaju sery długodojrzewające jak np. parmezan.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować