Zupa krem z marchewki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ulubiona zupa krem moich synów.

  • 40 min

Składniki:

  • Kostka bulionowa wołowa lub cielęca, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 kg marchewki, 2 duże ziemniaki, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki koperku, sól, pieprz.

Zupa krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i ziemniaki umyj, pokrój w krążki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Koperek posiekaj. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę. Uważaj aby się nie zrumieniła. Dodaj marchew i ziemniaki, chwilę smaż, mieszając. Kostkę bulionową rozpuść w litrze wrzątku. Bulionem zalej warzywa i zagotuj. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 25 minut. Zupę zmiksuj, dodaj śmietanę, ponownie zmiksuj. Zupę podawaj posypaną koperkiem.

Porady

Zupa równie dobrze smakuje bez śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy