Zupa krem z kalarepy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna i odżywcza zupa z kalarepy z dodatkiem imbiru

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalarepa
    1 średnia marchewka
    1 duży ziemniak, 220 gram po obraniu
    1 cebula
    2,5 szklanki rosołu lub bulionu z 2 kostek rosołowych
    Koperek lub natka pietruszki
    1 łyżka śmietany gęstej i kwaśnej
    2-3 łyżeczki serka topionego emmentaler
    1 duży listek laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    Biały pieprz
    Zioła włoskie
    Imbir mielony
    2 łyżki masła sklarowanego lub masła z olejem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Ser

Zupa krem z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na masełku. Dodać marchewkę i kalarepę starte na grubych oczkach, podsmażyć 2-3 minuty, przełożyć do rondla, dodać ziemniak pokrojony w kostkę i wlać rosół. Wrzucić listek, ziele i gotować około 15 minut.
    Pod koniec doprawić w/w przyprawami. Zmiksować podręcznym blenderem i dodać serek topiony, ja dałam 3 łyżeczki, mieszać do rozpuszczenia.
    Podać z kleksem śmietany, koperkiem lub natką i groszkiem ptysiowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Marchewka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować