Zupa krem z dyni na rosole

3.38 (8 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tym razem zamiast królowej pomidorowej, zrobiłam na rosole krem z dyni. Pyszny, aksamitny i sycący.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu środka, zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy)
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 litr rosołu
    sól, pieprz
    szczypta imbiru

    Do dekoracji:
    zielona pietruszka
    pestki dyni
Wystaw ocenę:

3.38 (8 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z dyni na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z dyni na rosole. 1. Dynie umyć, przekroić na ćwiartki. Wydrążyć środki, następnie pokroić
    na mniejsze kawałki i obrać skórkę.
    Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Warzywa włożyć do garnka, zalać rosołem, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę i obrany ząbek czosnku. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
    U mnie, 25 minut.
    Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłączyć gaz. Zblendować zupę na gładki krem.
    Doprawić solą, pieprzem i imbirem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować