Tym razem zamiast królowej pomidorowej, zrobiłam na rosole krem z dyni. Pyszny, aksamitny i sycący.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 mała dynia Hokkaido około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu środka, zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy)
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr rosołu
sól, pieprz
szczypta imbiru
Zupa krem z dyni na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie umyć, przekroić na ćwiartki. Wydrążyć środki, następnie pokroić
na mniejsze kawałki i obrać skórkę.
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Warzywa włożyć do garnka, zalać rosołem, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę i obrany ząbek czosnku. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
U mnie, 25 minut.
Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłączyć gaz. Zblendować zupę na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem i imbirem.
Komentarze