Zupa krem z dyni i sera feta

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa mało pracochłonna ale bardzo smaczna i wytworna

  • 40 min

Składniki:

  • - 1kg dyni
    - 1 ser feta
    - pierś z kurczaka
    - olej
    - 2 litry wody

    przyprawy:
    - sól
    - pieprz
    - szczypta papryki ostrej
    - tymianek
    - ząbek czosnku

Zupa krem z dyni i sera feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dynię obrać, pokroić w średnią kostkę, wymieszać z łyżką oleju, solą, pieprzem, tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem - włożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 30 min.

    2. Zagotować 2 litry wody. Wsypać do niej upieczoną dynię oraz pokruszony ser feta. Wszystko zagotować. Następnie zmiksować do jednolitej konsystencji.

    3. Upiec pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawioną przyprawami według uznania. Po upieczeniu wkładać na talerze i zalać zupą.

Porady

Można posypać zupę świeżą bazylią lub zieloną pietruszką. Podawać z tostami, grzankami lub sucharkami.

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (186 ocen)

Zupa krem z dyni.