Zupa krem z Dyni i Patisona

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

To prosta i bardzo pyszna zupa. Smaki się fajnie uzupełniają a grzanki dają akcent chrupkości.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni dyni hokkaido
    3 młode średniej wielkości patisony
    2 ząbki czosnku
    1 średniej wielkości cebula
    3 szklanki bulionu warzywnego
    sól, pieprz
    szczypta cząbru
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z dyni i patisona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż aż się zeszkli a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż mieszając ok minuty i zdejmij z ognia. Do garnka wrzuć obraną, wydrążoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojonego w kostkę, wydrążonego patisona - ale skórkę zostawiamy na nim. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości pod przykryciem i na średnim ogniu. Następnie dodajemy przyprawy do smaku i całość razem blendujemy na krem. Po zmiksowaniu sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić. Gotową zupkę podajemy np, z rumianymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować