Zupa krem z dyni z dodatkiem czosnku

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna, łagodna sycąca zupa krem z dyni.
Zupa z dodatkiem czosnku oraz czerwonej papryki smakuje rewelacyjnie.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dynia około 1 kg,
    papryka czerwona 1/2 szt,
    marchewka 2 szt,
    cebula 1 szt,
    czosnek 3 ząbki,
    bulion 2 - 3 szkl,
    sól do smaku,
    odrobina pieprzu do smaku,
    gałka muszkatołowa szczypta,
    masło klarowne 3 łyżki,
    śmietana 30 % 1/2 szkl,(można więcej),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Zupa krem

Zupa krem z dyni z dodatkiem czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z dyni 1. Cebule i ząbki czosnku obrać i podsmażyć do zeszklenia na maśle.
    Do zeszklonej cebuli dodać obraną oczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną paprykę czerwoną.
    Dalej smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, dodać obraną, opłukaną pokrojoną marchewkę oraz obraną pokrojoną w kostkę dynie. Smażyć około 10 minut.
    Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
    Następnie lekko wystudzić i zmiksować.
    Doprawić do smaku ( według uznania).
    Całość połączyć ze śmietaną 30 % i wymieszać.

    Podawać z groszkiem ptysiowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować