Zupa krem z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zupa jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Mój 3 letni synek uwielbia tego typu zupy. Krem z soczewicy jest jego ulubioną potrawą.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 puszka czerwonych pomidorów
    2 szklanki bulionu drobiowego
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    pół łyżeczki mielonej papryki chilli
    pół łyżeczki suszonej bazylii
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    szczypta otartego imbiru
    sól, pieprz
    jogurt naturalny

Zupa krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy gorącym bulionem. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie szklimy na odrobinie oliwy posiekaną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Po upływie 30 minut garnek z soczewicą stawiamy na niewielkim ogniu i dodajemy pomidory z puszki wraz z zeszkloną cebulą z czosnkiem, chilli, bazylią, ziołami prowansalskimi i imbirem. Gotować ok 30-40 minut podlewając wodą gdy płyn się wygotuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia i zblendować. Można także przetrzeć przez sitko. Podawać z kleksem z jogurtu naturalnego

Porady

Zupę można również podawać w grzankami, bądź groszkiem ptysiowym. Zależnie od gustu można dodawać różne suszone lub świeże zioła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy