Zupa krem z cukinii z miętą

0 (0 ocen)

  • 30 min

można podawać na ciepło, ale idealnie smakuje też jako orzeźwiający chłodnik.

  • 30 min

Składniki:

  • -1,5 bulionu warzywnego
    -1 średnia cukinia
    -1-2 łyżki jogurtu greckiego
    -garść listków świeżej mięty
    -płatki migdałów do posypania
    -sól pieprz, gałka muszkatołowa
    -płatki migdałów, groszek ptysiowy lub grzanki

Zupa krem z cukinii z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem miksujemy na gładki krem. Dodajemy rozdrobnioną miętę i jogurt grecki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy z płatkami migdałów, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Porady

Warzywa z bulionu także można zmiksować i dodać do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy