Zupa krem z cukinii i selera naciowego

4.49 (184 ocen)

Zdrowa, lekka, pyszna zupa krem z cukinii. Doskonała na letni obiad i nie tylko.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    1 cebula
    3-4 łodygi selera naciowego (może być cały pęczek)
    2 marchewki
    sól
    pieprz najlepiej świeżo mielony
    łyżka sosu sojowego
    100 g serka topionego np śmietankowego, gouda
    3-4 łyżki śmietany 12 lub 18%
    szczypta ulubionych suszonych ziół (u mnie lubczyk)
    szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    szczypta mielonego imbiru
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z cukinii i selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać i usunąć pestki (jeżeli są) a następnie pokroić w kostkę.łodygi selera opłukać, cebulę obrać i drobno pokroić razem z selerem. Wrzucić do cukinii i zalać wodą tak by zakrywała warzywa. Marchewki oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do warzyw. Całość porządnie doprawić, solą, pieprzem, sosem sojowym. Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
  • 2. Serek topiony, pokroić na kawałki i dodać do garnka. Całość dobrze zmiksować na aksamitny krem. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec zupę krem z cukinii doprawić gałką, imbirem, solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować