Zupa krem z cieciorką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i pożywna zupa, idealna na chłodne dni

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże marchewki ( 296 gram) waga przed obraniem
    1 duża pietruszka ( 220 gram)
    1 duża cebula ( 180 gram)
    0,5 selera korzennego
    2 duże ząbki czosnku
    1 puszka cieciorki ugotowanej, waga opakowania 425 ml)
    Por biały ( 70 gram)
    1 łodyga selera naciowego
    2 ziemniaki ( 360 gram)
    5 szklanek rosołu drobiowego
    3 małe listki laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    1 łyżeczka cząbru
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka cukru do smażenia cebuli
    1 łyżeczka jarzynki do smażenia cebuli
    Masło sklarowane lub normalne ale wtedy dolać trochę oleju, aby się nie paliło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i obrane warzywa pokroić w kostkę. Cieciorkę osączyć z zalewy i przepłukać zimną wodą.
    Na rozgrzanym masełku zeszklić cebulę z dodatkiem cukru i jarzynki, dodać posiekany czosnek, seler naciowy, por i chwilę podsmażyć, dodać pozostałe warzywa, oprócz cieciorki, podsmażyć 2-3 minuty i wlać rosół, dodać listki, ziele i pieprz z kolendrą. Gotować do miękkości warzyw.
    Pod koniec dodać cieciorkę, wymieszać i zmiksować wszystko podręcznym blenderem ( w garnku). Doprawić do smaku cząbrem, solą i majerankiem, chwilkę podgotować wolno i gotowe.
    W wersji na bogato zamiast groszku ptysiowego można dodać pokrojony w kosteczkę i przesmażony na rumiano chudy boczek wędzony a do tego grzanka czosnkowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek ptysiowy Kolendra Seler Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować