Zupa krem z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone i obrane warzywa pokroić w kostkę. Cieciorkę osączyć z zalewy i przepłukać zimną wodą.
Na rozgrzanym masełku zeszklić cebulę z dodatkiem cukru i jarzynki, dodać posiekany czosnek, seler naciowy, por i chwilę podsmażyć, dodać pozostałe warzywa, oprócz cieciorki, podsmażyć 2-3 minuty i wlać rosół, dodać listki, ziele i pieprz z kolendrą. Gotować do miękkości warzyw.
Pod koniec dodać cieciorkę, wymieszać i zmiksować wszystko podręcznym blenderem ( w garnku). Doprawić do smaku cząbrem, solą i majerankiem, chwilkę podgotować wolno i gotowe.
W wersji na bogato zamiast groszku ptysiowego można dodać pokrojony w kosteczkę i przesmażony na rumiano chudy boczek wędzony a do tego grzanka czosnkowa
Komentarze