Zupa krem z buraków

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupa krem z buraków to pożywne danie, które dostarczy Ci dużą dawkę witamin i składników mineralnych.

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
    3 duże buraki około 600-700gram
    1.1/2 ziemniaka
    1 duże kwaśne jabłko
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 cytryna
    Sól i pieprz
    Opcjonalnie: śmietana lub naturalny jogurt
    Garść pestek z dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Pesto Krem

Zupa krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraki, ziemniaki i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
    2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
    3. Do dużego garczka wlewamy troszeczkę oliwy i podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy buraki, ziemniaki, jabłko i chwilę przesmażamy cały czas mieszając.
    4. Zawartość garczka zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie miksujemy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
    5. Zupę podajmy z kleksem śmietany lub z jogurtem naturalnym i posypujemy pestkami dyni.

Porady

Propozycja podania: Krem z buraka możemy podawać z kozim serem, serem feta, z pestkami słonecznika, jajkiem lub ciecierzycą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować