Zupa krem z buraków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna zupa z buraków.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg buraków
    bulion warzywny
    śmietana
    koperek
    pieczywo
    cebula
    czosnek
    cytryna/pomarańcza
    sól
    pieprz
    tymianek

Zupa krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z buraków 1. Umyj buraczki i pokrój je na ćwiartki. Piecz w folii przez ok. godzinę (200 stopni). Sprawdź czy są już miękkie i jeśli tak to wyjmij je, poczekaj aż odrobinę ostygną, a następnie obierz. Pokrój cebulę, przeciśnij 2 ząbki czosnku i podsmaż razem na patelni. Wrzuć wszystko do wywaru warzywnego, zmiksuj za pomocą blendera, dodaj przyprawy oraz odrobinę soku z cytryny lub pomarańczy. Zagotuj. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, koperkiem i grzanką (ja użyłam bułki wiejskiej, którą pokroiłam i włożyłam na kilka chwil do piekarnika). Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy