Zupa krem z buraka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Burak w gruncie rzeczy nie musi być nudny ani niesmaczny -ta zupa jest żywym dowodem ,że można go polubić

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 BURAKóW śREDNIEJ WIELKOśCI:
    - 3 cm korzeń imbiru: 1 sztuka
    - 3 ząbki czosnku: 3 sztuki
    - bulion drobiowo-warzywny: 3 litry
    - marchew: 1 sztuka
    - pietruszka (korzeń): 1 sztuka
    - seler-korzeń: 0.33 sztuki
    - sól, świeżo zmielony pieprz do smaku: 1 szczypta
    - papryka w proszku czerwona: 1 szczypta
    - masło: 3 łyżki
    - ziemniaki srednie: 1 sztuka
    - twarożek z koziego sera: 1 szczypta
    - melisa lub mięta: 1 sztuka
    - folia aluminiowa: 1 sztuka

Zupa krem z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki owiń w folie i piecz w piekarniku ok. 2 godziny w 200 stopniach 2 Marchew i inne warzywa wrzuć do gotującego się bulionu, upieczone i obrane buraki daj do bulionu na tarce o grubych oczkach zetrzyj korzeń imbiru, dodaj cale ząbki czosnku przypraw papryką, solą i pieprzem ,dodaj masło. Całość gdy się ugotuję zmiksuj blenderem , podawaj z kozim serem


    Imbir dodawać stopniowo do smaku, u mnie było go fajnie czuć w zupce ale nie za dużo bo zrobi sie gorzka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy