1 seler,
1 mała cebula,
1 łyżka oleju,
1 biała część pora,
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
1 średniej wielkości kalafior,
sok z 1/2 cytryny,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
5 średnich ziemniaków,
2 łyżki śmietany 18%,
2 korzenie pietruszki,
opakowanie łososia w plastrach,
grzanki z ziołami,
100 g parmezanu,
Zupa krem z białych warzyw z łososiem, parmezanem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, gotujemy w dużym garnku, pilnując by cały czas przykrywała je woda. Cebulę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju aż do zeszklenia i przekładamy ją do garnka razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.Ugotowane i lekko przestudzone warzywa blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku,pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową i dolewamy wody tak by konsystencja była delikatnie lejąca. Ciepłą zupę zaprawiamy 2 solidnymi łyżkami śmietany 18 %. Przed podaniem na dno talerza lub miseczki wykładamy plaster łososia, zalewamy go zupą i wierzch posypujemy startym na tarce parmezanem oraz dokładamy grzanki. Zupę udekorować można opcjonalnie listkami mięty, bazylią lub rzeżuchą.
Komentarze