Zupa krem z białych warzyw z łososiem, parmezanem i grzankami

4.5 (185 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wykwintne pyszne danie na specjalne okazje.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 seler,
    1 mała cebula,
    1 łyżka oleju,
    1 biała część pora,
    1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
    1 średniej wielkości kalafior,
    sok z 1/2 cytryny,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
    5 średnich ziemniaków,
    2 łyżki śmietany 18%,
    2 korzenie pietruszki,
    opakowanie łososia w plastrach,
    grzanki z ziołami,
    100 g parmezanu,
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Ryba Grzanki

Zupa krem z białych warzyw z łososiem, parmezanem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, gotujemy w dużym garnku, pilnując by cały czas przykrywała je woda. Cebulę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju aż do zeszklenia i przekładamy ją do garnka razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.Ugotowane i lekko przestudzone warzywa blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku,pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową i dolewamy wody tak by konsystencja była delikatnie lejąca. Ciepłą zupę zaprawiamy 2 solidnymi łyżkami śmietany 18 %. Przed podaniem na dno talerza lub miseczki wykładamy plaster łososia, zalewamy go zupą i wierzch posypujemy startym na tarce parmezanem oraz dokładamy grzanki. Zupę udekorować można opcjonalnie listkami mięty, bazylią lub rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Parmezan Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować