ZUPA KREM Z BATATÓW

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i delikatna zupa krem z batatów - kto nie jadł, musi spróbować. :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie bataty,
    2 łyżki masła,
    cebula,
    ząbek czosnku,
    2-2,5 szklanki bulionu,
    sól,
    mielony kmin rzymski i kolendra,
    ostra papryka lub pieprz cayenne,
    ser pleśniowy,
    posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra.

Zupa krem z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek siekam, podsmażam na maśle.
    Dodaję pokrojone w kostkę bataty, solę, razem smażę około 5 minut. Po tym czasie dodaję resztę przypraw, smażę jeszcze minutę.
    Całość zalewam gorącym bulionem, gotuję około 15 minut do miękkości słodkich ziemniaków.
    Warzywa miksuję na krem.
    Zupę podaję z serem pleśniowym, posypaną świeżą natką lub kolendrą.

Komentarze

Podobne przepisy