Zupa krem cebulowa z groszkami ptysiowymi

4.5 (155 ocen)

  • 15 min

Polecam tę zupę wszystkim tym którzy lubią pyszne danie a nie lubią gotować. Zupę gotuje się szybko i łatwo. Każdemu posmakuje! Polecam

  • 15 min

Składniki:

  • 5-6 cebul średniej wielkości, 5-6 średnich ziemniaków, 2 kostki rosołowe, serek topiony dowolnego smaku, suszony koperek, groszki ptysiowe lub grzanki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem cebulowa z groszkami ptysiowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wody i kostek rosołowych przygotowujemy wywar, gotujemy.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, poczym podsmażamy na patelni z odrobiną oleju i masła lub margaryny. Zeszkloną, miękką cebulę dodajemy do gotującej się zupy.
  • 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy po kawałku serek topiony.
    Co jakiś czas mieszamy, aby serek się dokładnie roztopił.

  • 4. Gdy ziemniaki w zupie są już miękkie zestawiamy garnek z ognia i blenderem miksujemy wszystko na krem.
    Dodajemy suszony koperek i mieszamy dokładnie.
    Podajemy z grzankami lub groszkami ptysiowymi.
    Smacznego!!!!!

Porady

Do zupy mozna dodać oprucz serka topionego odrobinę śmietany, gdyby się państwu wydawało, że serka jest za mało lub krem jest zbyt rzadki. W celu zagęszczenia zbyt rzadkiej zupy można dodać więcej ziemniaków. Ilość dodanej cebuli jest dowolna, jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak można dodać więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować