Zupa kokosowo dyniowa z indykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gęsta, orientalna zupa o mocnym smaku i aromacie. Słodka i pikantna jednocześnie.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dynia - 200g
    Indyk (gulasz lub filet) - 200g
    Fasolka szparagowa - 100g
    Papryka chilli - 1 lub 2 szt
    Bulion - 300ml
    Mleko kokosowe - 1 puszka
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
    Pasta curry - 50g
    Imbir - kawałek ok 2-3cm
    Cukier - 1 łyżka
    Liście limonki kaffir - 4 szt
    Trawa cytrynowa - pół łyżeczki proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa kokosowo dyniowa z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kokosowo dyniowa z indykiem 1. Do garnka z grubym dnem wsypujemy łyżkę cukru. Podgrzewamy, aż cukier się skarmelizuje. W tym czasie nie mieszamy. Dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i podgrzewamy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy bulion, imbir (w całości, obrany), trawę cytrynową, liście limonki. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, aby wywar przeszedł wszystkimi przyprawami.

    Po tym czasie wyciągamy imbir i liście. Do gorącego wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, fasolkę szparagową, chilli w plastrach i pokrojonego w kostkę indyka. Gotujemy, aż dynia zmięknie - w tym czasie indyk też będzie już gotowy.

Porady

Zupę można podawać samą, ale także z ryżem lub makaronem ryżowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować