Zupa klops z makaronem po warmińsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo smaczna zupa, zwana na Warmii, zupą klops. Zupę możemy podawać z makaronem jak i z kartoflami.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • woda 2 litry
    suszona włoszczyzna 4 łyżki
    pasta rosołowa 2 łyżki
    liść laurowy 2 szt.
    ziele angielskie 6-8 ziaren
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    majeranek 1 łyżeczka
    świeży lubczyk
    mąka do zagęszczenia zupy
    śmietana do zabielenia zupy
    makaron dowolny

    Klopsy:

    mielone mięso wieprzowe 50 dag
    czosnek 2 ząbki
    jajka kurze 1 szt.
    pieprz kolorowy tłuczony
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Klops

Zupa klops z makaronem po warmińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa klops z makaronem, po Warmińsku. 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    Wykonanie klopsów:

    Mięso mielone doprawione solą, pieprzem, dodanym jajkiem i czosnkiem dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsy.
  • Zupa klops z makaronem, po Warmińsku. 2. Gotujemy zupkę:

    Do wrzącej wody wrzucamy marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, pokrojony w plasterki por i gotujemy. Gdy marchew jest już miękka wrzucamy klopsy i gotujemy, gdy zaczną klopsy wypływać do góry gotujemy jeszcze z 10 minut na małym ogniu. Klopsy wyjmujemy na talerz a naszą zupę doprawiamy solą, pieprzem, zieleniną pokrojoną drobno i majerankiem do smaku oraz zagęszczamy wymieszaną łyżką mąki z wodą, zabielamy śmietaną jak komu pasuje i jeszcze na małym ogniu gotujemy 3-4 minuty. Zupę podajemy z klopsami i makaronem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować