Zupa kalafiorowa z pomidorem

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię kalafiora więc staram się przyrządzać go w przeróżny sposób. Ta zupa powstała z zawartości lodówki, którą w danej chwili posiadałam

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera (około 3x3 cm)
    2 pomidory
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    200 g śmietany 18%
    100 g grubego makaronu
    1 drobiowa kostka bulionowa (najlepiej z lubczykiem)
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z dodatkiem kostki bulionowej i około 0,5 łyżki soli. Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki i dodajemy do powstałego wywaru. Wrzucamy seler.
  • 2. Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącego wywaru, gotujemy około 3 minuty.
  • 3. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy posiekane pomidory. Smażymy do momentu aż pomidory z cebulą utworzą płynną masę (około 5 minut). Doprawiamy przyprawą uniwersalną, pieprzem i papryką.
  • 4. Zdejmujemy patelnię z ognia. Wlewamy śmietanę, łączymy z pomidorami i cebulą.
  • 5. Zawartość patelni łączymy z wywarem warzywnym, zagotowujemy i ponownie doprawiamy.

Porady

Przed dodaniem pomidorów do cebuli, można je sparzyć i obrać ze skórki. Zupę można zmiksować (bez dodatku makaronu) i podać jako zupę krem z dodatkiem grzanek czosnkowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować