Zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

4.49 (181 ocen)

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

smak jak u babci!

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kalafior
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1 cebula
    Kawałek selera
    2 skrzydełka z kurczaka
    Natka pietruszki, koperek
    2 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    Sól
    Pieprz

    Kluseczki:
    2 jajka
    100 gramów mąki
    Sól
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Lane kluski

Zupa kalafiorowa z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalewam 2 litrami wody, dodaję cebulę w całości, solę, gotuję około 20 minut, zbieram z wierzchu szumowiny.
    W międzyczasie myję i obieram warzywa. Kalafiora dzielę na różyczki, resztę warzyw kroję w kostkę lub plasterki.
    Zupę doprawiam liściem laurowym i zielem angielskim, dodaję warzywa oprócz kalafiora, gotuję zupę około 10 minut, po czym dodaję kalafiora i gotuję kolejne 10 minut.
    Szykuję lane kluski, jajka ubijam ( ja to robię widelcem), dodaję mąkę i sól. Masa powinna być niemal płynna, wlewam ciasto do zupy cienką stróżką, często mieszając. Gotuję zupę około 2 minut, by kluseczki się ścięły.
    Siekam koperek i pietruszkę, dodaję do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować