Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami

0 (0 ocen)

Smaczna i pożywna zupa z kalafiorem. Może stanowić jednodaniowy obiad, bo dzięki kluseczkom jest bardziej treściwa :)

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    1 marchewka
    1/2 pietruszki
    2 plasterki selera
    1 suszony grzyb
    ziarenka pieprzu
    sól
    gałązka lubczyku
    1/2 małego kalafiora
    1 łyżka koperku
    KLUSECZKI:
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1 1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki soli

Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko, warzywa, lubczyk grzyb i ziarenka pieprzu włożyć do garnka(ok 3l) i zalać zimną wodą. Ugotować wywar na małym ogniu. Zbierać szumowiny, które będą się gromadzić podczas gotowania.
  • 2. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjąć udko oddzielić mięso i wrzucić ponownie do garnka.
    Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować ok 10min. Na końcu wsypać koperek.
  • 3. KLUSECZKI: jajka roztrzepać, wlać mleko i dodać sól, mąkę pszenną. Wszystko razem połączyć. Odstawić na 10min.
    Przetrzeć przez odpowiednie sito na gotującą się i lekko osoloną wodą. Zagotować, przecedzić przez sito i przelać zimną wodą. Wyłożyć na talerz porcję kluseczek i zalać gorącą zupą. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy