Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko, warzywa, lubczyk grzyb i ziarenka pieprzu włożyć do garnka(ok 3l) i zalać zimną wodą. Ugotować wywar na małym ogniu. Zbierać szumowiny, które będą się gromadzić podczas gotowania.
2.Kiedy bulion będzie gotowy, wyjąć udko oddzielić mięso i wrzucić ponownie do garnka.
Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować ok 10min. Na końcu wsypać koperek.
3.KLUSECZKI: jajka roztrzepać, wlać mleko i dodać sól, mąkę pszenną. Wszystko razem połączyć. Odstawić na 10min.
Przetrzeć przez odpowiednie sito na gotującą się i lekko osoloną wodą. Zagotować, przecedzić przez sito i przelać zimną wodą. Wyłożyć na talerz porcję kluseczek i zalać gorącą zupą. Smacznego!
Komentarze