Zupa kalafiorowa na rosole

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Pyszna zupa kalafiorowa z dużą ilością warzyw ugotowana na rosole. Mniej kaloryczna, bo zrezygnowałam z dodawania ziemniaków.

  • 60 min

Składniki:

  • kalafior - 1 szt.
    marchewka – 2 szt.
    pietruszka – 1 szt.
    seler – 1/4 szt.
    por – 1/4 szt.
    natka pietruszki – 1/4 pęczka
    czosnek – 1 ząbek
    masło klarowane – 1 łyżka
    cebula – 1/2 szt.
    sól himalajska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
    kminek – 1/4 łyżeczki
    rosół drobiowy – 1,5 litra
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Rosół Zupa jarzynowa

Zupa kalafiorowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopić masło klarowane, dodać drobno pokrojoną cebulę i często mieszając podsmażyć. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy.
  • 2. Dodać obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wlać rosół, zagotować i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Do garnek przełożyć umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Gotować na wolnym ogniu uważając, żeby kalafior się nie rozgotował. Garnek zdjąć z ognia i jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz doprawić do smaku.
  • 3. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować