Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzycamy umyte żeberka i zalewamy je wodą, stawiamy do gotowania, odrobinę solimy. W międzyczasie myjemy i rozdzielamy na mniejsze kwiaty kalafior, obieramy i kroimy ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę.Gdy na powierzchni gotującej się wody zbierze się brzydki szum, zbieramy go łyżką i wylewamy do zlewu. Następnie do wody wrzucamy listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy przez chwilę. Do zupy wrzucamy teraz marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę. Opcjonalnie można dodać kostkę rosołową .
2.Po około 10 minutach gotowania wrzucamy kwiaty kalafiora i gotujemy do miękkości - ok. 10 minut. Do osobnego naczynia odlewamy odrobinę zupy i mieszamy ją ze śmietaną (wtedy mamy pewność, że zupa kalafiorowa nam się nie zważy), następnie spowrotem wlewamy ją do garnka i mieszamy. Dosmaczamy według uznania solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek.
Komentarze