Zupa kalafiorowa

4.5 (196 ocen)

  • 20 min

Pyszna i szybka zupa. U nas w domu często się ja gotuje:-)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    - 6 ziemniaków
    - kawałek żeberek
    - kostka rosołowa
    - przyprawa uniwersalna
    - listek laurowy
    - ziele angielskie
    - 3 marchewki
    - niewielki seler
    - pietruszka
    - natka pietruszki i koperek
    - śmietana (ok. 3-4 łyżek)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa kalafiorowa 1. Do garnka wrzycamy umyte żeberka i zalewamy je wodą, stawiamy do gotowania, odrobinę solimy. W międzyczasie myjemy i rozdzielamy na mniejsze kwiaty kalafior, obieramy i kroimy ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę.Gdy na powierzchni gotującej się wody zbierze się brzydki szum, zbieramy go łyżką i wylewamy do zlewu. Następnie do wody wrzucamy listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy przez chwilę. Do zupy wrzucamy teraz marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę. Opcjonalnie można dodać kostkę rosołową .
  • 2. Po około 10 minutach gotowania wrzucamy kwiaty kalafiora i gotujemy do miękkości - ok. 10 minut. Do osobnego naczynia odlewamy odrobinę zupy i mieszamy ją ze śmietaną (wtedy mamy pewność, że zupa kalafiorowa nam się nie zważy), następnie spowrotem wlewamy ją do garnka i mieszamy. Dosmaczamy według uznania solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek.

    Smaczengo!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować