Zupa jarzynowa z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mega pyszna, mega jarzynowa, bez dodatku mięsa.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże marchewki
    1 por (biała część)
    1 pietruszka
    1 mały seler
    2 ziemniaki
    1 łyżeczka masła
    1,5 l wrzącej wody
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka przyprawa do fasoli
    100 g kaszy pęczak
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Zupa jarzynowa z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i razem z pokrojonym w piórka porem podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do fasoli, gotujemy pod przykryciem przez 40 minut.

    Do zupy wrzucamy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy