4 duże marchewki
1 por (biała część)
1 pietruszka
1 mały seler
2 ziemniaki
1 łyżeczka masła
1,5 l wrzącej wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka przyprawa do fasoli
100 g kaszy pęczak
natka pietruszki
sól, pieprz
Zupa jarzynowa z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i razem z pokrojonym w piórka porem podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do fasoli, gotujemy pod przykryciem przez 40 minut.
Do zupy wrzucamy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze